Actualitat del projecte de música i de memòria històrica.
Amb l’objectiu donar a conèixer els projectes que s’estan duent a terme a la Zona del Bajo Lempa (El Salvador), Amics i Amigues de Nueva Esperanza convidà el passat 17 de novembre en la seva Assemblea anual a dos representats de l'Agermanament Igualada-Nueva Esperanza.
Pel que fa a “Música per l'Esperança”, Glòria Mestre va explicar l’evolució i l’estat actual del projecte.
Va destacar la il•lusió i l'interès per la música dels més de 100 alumnes que han tingut l'oportunitat de tenir accés a la formació musical. Gràcies a la feina feta per part dels cinc mestres populars de música que els formen i el suport d'Igualada i Birmingham, aquests alumnes poden aprendre a tocar un instrument, en un context amb ben poques possibilitats d'accés a aquest tipus d'aprenentatge i de poc suport en la identitat musical de país.
Explicà que ara una de les línies d'actuació és l’autogestió del projecte, i remarcà la importància de que “Música per l'Esperança” no només és el “fet” d'aprendre música sinó que també és una forma de cohesió social entre els joves, en un context de país amb un alt índex de delinqüència juvenil.
Destacà però, que ara mateix l’actuació més imminent és l’avaluació dels desperfectes causats per les greus inundacions, com és el cas d'instruments musicals i locals d’assaigs.
Per altra banda, Dan Ortínez també detallà el treball realitzat aquest estiu a la zona del Bajo Lempa, en el projecte de creació audiovisual de la Memòria Històrica d’aquesta zona de El Salvador.
El treball de Dan Ortínez a Nueva Esperanza es va desenvolupar en tres parts, totes elles amb l'objectiu comú d'enregistrar vivències personals de la Guerra Civil de El Salvador que no volen quedar en l'oblit.
La primera línia d'actuació va ser la formació de joves en l’ús de recursos audiovisuals per al recull de la memòria històrica del seu àmbit més proper. La segona part va ser l’enregistrament de testimonis directes del conflicte i de gran vàlua per a la reconstrucció històrica de Nueva Esperanza. I per últim, la creació d’un documental que té com a fil conductor la vida d’una internacionalista catalana que morí durant el conflicte armat de El Salvador.>
En el torn final de preguntes, Ortínez va mostrar la necessitat d'aquest tipus de projectes tot explicant que el govern salvadoreny no ha apostat per a la reconstrucció de la memòria històrica, en un país on “no existeixen estudis universitaris d’Història”. Així mateix, un dels pocs generadors i difusors relacionats amb la memòria històrica de El Salvador, va explicar, és la UCA (Universidad Centroamericana) i el “Museo de la palabra y la imagen”, creat i gestionat gràcies a una iniciativa privada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada