dilluns, 1 d’agost del 2011

Estiu 2011: un nou impuls al projecte de música

"Música per l'esperança" d'Igualada  o el projecte homònim a Birmingham "Músic for Hope" és el que estan veient des de ben a prop una representació de l'Associació d'Agermanament Igualada Nueva Esperanza. Després de molts anys de vida del projecte, aquest estiu s'ha fet el seguiment de l'estat actual in situ per tal de preveure la seva continuïtat cada vegada més autosostenible en els propers anys.

Aquest projecte és molt valorat a la zona del Bajo Lempa tant per part dels mateixos alumnes com per parts dels professors. Viuen amb gran il·lusió la música, sense quasi coneixements de solfeig però a la vegada amb molt sentit del ritme i d'oïda. Se senten seu el projecte i tenen molta motivació per a la música i formar part d'algun grup estable. Els professors de música subvencionats en aquest projecte fan una tasca realment important per a la iniciació dels joves a la música. Això està molt bé si tenim en compte que els joves d'El Salvador tenen poques possibilitats en un país on estan ben poc considerats a causa de la delinqüència juvenil, drogues, i especialment la desocupació. En aquesta zona del Bajo Lempa, doncs, els joves tenen un petit accés a la cultura, en part gràcies al suport internacional però a la vegada pels seus propis esforços de donar-li continuitat i sobretot per la gran il·lusió que hi depositen.

Segons paraules de Franklin Quezada, una icona de la música salvadorenya, "los jovenes del Bajo Lempa -a diferencia del resto del país, tienen acceso a las expresiones artísticas. Este podria ser uno de los motivos por los cuáles los jovénes de esta zona no pertenecen a ningún grupo de pandilleros", referint-se a las temudes Maras.

És doncs un projecte valuós pel fet de crear una cultura musical entre els més joves i a la vegada és un projecte referent a la zona.  Davant d'un govern salvadoreny que ni tant sols s'ha peocupat per incloure cap assignatura musical al pla d'estudis d'educació bàsica, Musica per l'Esperança està incentivant el fet de pertanyer a una identitat musical en aquesta part del país salvadoreny.