dilluns, 16 de novembre del 2009

Concert Solidari a l'Escola Municipal de Música d'Igualada

El proper dijous 19 de novembre, a 2/4 de 9 hi haurà un Concert Solidari a l'auditori de l'Escola Municipal de Música d'Igualada. El concert anirà a càrrec d'alumnes i professors de l'Escola de Música, així com el grup de Gospel d'Igualada.
Els diners recollits aniran destinats al Projecte de Música del Bajo Lempa (el Salvador). Concretament per a la compra d'instruments. Us hi esprem!

A continuació trobareu una breu explicació sobre aquest projecte de música:


Bajo Lempa, El Salvador
El Bajo Lempa és una zona rural d’El Salvador, el país més petit de Centre-Amèrica. L’any 1992 se signaren els Acords de Pau, després de més de 10 anys de guerra i repressió, obrint l’esperança a milers de salvadorencs: tant als supervivents que quedaren dins el país com els que hagueren d’exiliar-se. Precisament el Bajo Lempa és una de les zones on s’instal·laren molts dels repatriats per refer les seves vides. Amb els anys, però, les desigualtats econòmiques no han parat de créixer desatenent-se servesi bàsics com la salut i l’educació, especialment en les zones rurals. Al Bajo Lempa s’han destacat algunes comunitats, com Nueva Esperanza agermanada amb Igualada, per la seva capacitat organitzativa on la dona hi ha tingut un paper molt important. Amb l’ajut internacional han aconseguit crear les seves pròpies escoles, crear fons d’emergència per fer front als problemes de salut o mantenir cooperatives agrícoles i ramaderes davant la pressió exercida per la banca i els grans productors.


La música com a mitjà d’organització i cohesió social
L’any 1996 l’organització Music For Hope (Regne Unit), amb el suport del Consell Britànic de les Arts, inicià un projecte de música a la zona del Bajo Lempa (El Salvador) com a forma de cohesió entre els joves, particularment entre els qui havien deixat els estudis i es trobaven més desvinculats de les respectives comunitats; facilitar i promoure la relació entre joves de diferents comunitats del Bajo Lempa, en un context caracteritzat per les poques perspectives de futur i un alt nivell de delinqüència juvenil, potenciar l’autoorganització dels joves mitjançant els grups musicals gestionats per ells mateixos, fomentar la capacitació musical, potenciar la consciència social a partir de la música i recuperar el poc folclore salvadorenc encara existent.


Un projecte finançat des d’Igualada
L’any 1998 l’Associació d’Agermanament Igualada Nueva Esperanza s’afegí a aquest projecte i des de llavors ha rebut el suport econòmic de l’Ajuntament d’Igualada. Al llarg d’aquests anys s’han consolidat 5 grups de música, s’han format a 5 joves com a professors d’altres grups, s’ha format a uns 200 infants i joves en l’aprenentatge d’algun instrument i els grups s’han integrat en la vida de les comunitats participant en les festes i celebracions. Precisament aquest estiu ens visità un dels grups Proyección Activa, la qual cosa fou un gran estímul i reconeixement per ells, a la vegada que els permeté donar-se a conèixer a Catalunya i enregistrar un CD. Podeu veure alguns vídeos i fotografies.